Resultaten
van ons werk in de Urker raad
van ons werk in de Urker raad
Het palenscherm accentueert de contouren van het voormalige eiland. Dit palenscherm was aan een grote renovatie toe. Op inititatief van de ChristenUnie werd deze renovatie opgewaardeerd met informatiepunten met historische informatie. Inmiddels is dit door raad en college zelfs zover omarmd dat zij in goede samenwerking het rondje Eiland Urk hebben geraliseerd met historische en natuurlijke elementen.
Uit het verkiezingsprogramma 2018-2022: "De gemeente zorgt voor een dekkend netwerk AED’s en werving getrainde vrijwilligers. Dit is cruciaal voor de overlevingskans bij een hartstilstand. AED’s worden geregistreerd in HartslagNu" De dekking van AED's op Urk is uitgebreid, zodat in steeds meer buurten op korte afstand een AED aanwezig is in geval van nood. Steeds meer bedrijven en instellingen doen mee met de gemeente als voortrekker.
Leerlingen van basisscholen op Urk hebben allemaal een tastbare herinnering gekregen aan 75 jaar vrijheid. De fractie van de ChristenUnie heeft die geste voorgesteld in de raad. Vanwege de coronacrisis was een grootschalige herdenking niet mogelijk. Op deze manier heeft de gemeente Urk de bevrijding toch tastbaar en zichtbaar gemaakt voor de Urker jeugd.
Na de restauratie van de seinpaal in 2015, werd de historische stormbal niet geplaatst. Het is maar iets kleins in het geheel van de Urker historie, maar wat de ChristenUnie betreft ondersteunen juist die details het grotere plaatje van het Urker verhaal. De terugkeer van de stormbal is dan ook mede te danken aan raadslid Auke Pasterkamp van de ChristenUnie. Hij diende daarvoor een motie in, die unaniem door de gemeenteraad werd aangenomen.
Uit de algemene beschouwingen van de ChristenUnie van juni 2019: "Het is uitermate belangrijk om in te zetten op een goede sporthal in de Zeeheldenwijk. Deze sporthal moet niet te klein zijn en multifunctioneel zijn voor verschillende sporten. Heeft het college de vraag hiernaar goed voor ogen? In de Kadernota wordt nog gesproken over een gymzaal. Als het college echt een treffer wil maken, dan kiest ze voor meer dan gymzaal."
Woensdag 10 oktober 2018 tekenden minister Ollongren samen met de provincies Groningen, Drenthe, Friesland, Overijssel en Gelderland een convenant waarmee het Nedersaksisch een officieel erkende taal wordt. Flevoland (en Urk) schitterden door afwezigheid. Door het convenant krijgt de taal meer bescherming en spreken de overheden af dat ze er alles aan gaan doen om het Nedersaksisch te behouden en het gebruik ervan te stimuleren. Het Urkers valt onder de Westfaalse tak van het Nedersaksisch.
Door het adopteren van de namen van de Joodse familie Kropveld heeft Urk bijgedragen aan het realiseren van het nationale Holocaust Namenmonument in Amsterdam. “Door dit monument zullen ook de namen van de Urker slachtoffers van de Holocaust aan de vergetelheid worden onttrokken”, aldus ChristenUnie-raadslid Meindert Bakker
De Kotter is één van de drukste straten van de Zeewijk. Het is de toegang tot een serie kinderrijke straten en ook verkeer naar de Oranjewijk maakt er gebruik van. Tel er de nabijgelegen playgrounds bij op en het mag duidelijk zijn dat verkeersveiligheid in deze straat een belangrijk issue is. Toch was er in deze drukke straat geen veilige oversteekplaats voor fietsers en voetgangers. Een reeks van bijna-ongelukken was de reden voor de buurt om bij de ChristenUnie aan te kloppen.
Onder de titel "Durf!" is op Urk het IJslands preventiemodel succesvol ingevoerd. Dit preventiemodel was een wens van de ChristenUnie (zie verkiezingsprogramma 2018-2022). Al in 2017 werd de huidige wethouder Freek Brouwer enthousiast toen hij voor het eerst in aanraking kwam met het IJslands preventiemodel. "Toen ik in 2017 een artikel in de Volkskrant las over het IJslands Preventiemodel dacht ik meteen ‘dit is wat voor Urk’", aldus Freek. Via onderzoek, naar verkiezingsprogramma, naar coalitieakkoord en uiteindelijke inbedding in het beleid van de gemeente. We zijn erg blij met dit resultaat en blijven sturen op voortzetting van het beleid van Durf!
Het Urker palenscherm accentueert de contouren van het voormalige eiland. Dit palenscherm was aan een grote renovatie toe. Op inititatief van de ChristenUnie werd deze renovatie opgewaardeerd met informatiepunten met historische informatie. Inmiddels is dit door raad en college zelfs zover omarmd dat beide in goede samenwerking het rondje Eiland Urk hebben geraliseerd met historische en natuurlijke elementen. Educatie, historie, beleving en gezondheid komen samen in het prachtige Rondje Eiland Urk
Omroep FlevolandUit het verkiezingsprogramma 2018-2022:
"De gemeente zorgt voor een dekkend netwerk AED’s en werving getrainde vrijwilligers. Dit is cruciaal voor de overlevingskans bij een hartstilstand. AED’s worden geregistreerd in HartslagNu"
De dekking van AED's op Urk is uitgebreid, zodat in steeds meer buurten op korte afstand een AED aanwezig is in geval van nood. Steeds meer bedrijven en instellingen doen mee met de gemeente als voortrekker.
Dankzij een motie van de ChristenUnie en het steeds onder de aandacht brengen van dit dossier door raadslid Ria Visser, is dit uiteindelijk gelukt. Mooi om te zien is dat het netwerk nog steeds groeiende is.
Motie AEDLeerlingen van basisscholen op Urk hebben allemaal een tastbare herinnering gekregen aan 75 jaar vrijheid. De fractie van de ChristenUnie heeft die geste voorgesteld in de raad. Vanwege de coronacrisis was een grootschalige herdenking niet mogelijk. Op deze manier heeft de gemeente Urk de bevrijding toch tastbaar en zichtbaar gemaakt voor de Urker jeugd.
Omroep FlevolandNa de restauratie van de seinpaal in 2015, werd de historische stormbal niet geplaatst. Het is maar iets kleins in het geheel van de Urker historie, maar wat de ChristenUnie betreft ondersteunen juist die details het grotere plaatje van het Urker verhaal. De terugkeer van de stormbal is dan ook mede te danken aan raadslid Auke Pasterkamp van de ChristenUnie. Hij diende daarvoor een motie in, die unaniem door de gemeenteraad werd aangenomen.
Volgens Pasterkamp gaat het om gemeentelijk erfgoed: "We hebben de misttoren, die hadden we nodig als het mistig was. Wij hadden deze stormseinpaal nodig om de wind aan te geven en wij hadden natuurlijk licht van de vuurtoren."
Omroep FlevolandGeen gymzaal maar een volwaardige sporthal in de Zeeheldenwijk (Schokkerhoek). In de raadsvergadering van december 2018 benoemde raadslid Auke Pasterkamp dit belang nog maar eens. Hij vertelde dat mede dankzij de zaalvoetbalvereniging met haar 750 leden, de sporthallen soms uit hun voegen barsten en uitgeweken wordt naar zalen in Creil en Ens. ,,Kunnen wij over tien jaar onze sporters nog wel huisvesten in de huidige zalen?'', vroeg Pasterkamp.
In eerste instantie was in de plannen voor nieuwbouwwijk Schokkerhoek een sportzaal voor beweegonderwijs opgenomen, maar dat wordt opgeschaald naar een sporthal. Dat vertelde wethouder Freek Brouwer tijdens de raadsvergadering na vragen van Auke Pasterkamp (CU).
Uit de algemene beschouwingen van de ChristenUnie van juni 2019 blijkt dat fractievoorzitter Meindert Bakker de druk nog maar eens opvoerde: "Het is uitermate belangrijk om in te zetten op een goede sporthal in de Zeeheldenwijk. Deze sporthal moet niet te klein zijn en multifunctioneel zijn voor verschillende sporten. Heeft het college de vraag hiernaar goed voor ogen? In de Kadernota wordt nog steeds gesproken over een gymzaal. Voorzitter, als het college echt een treffer wil maken, dan kiest ze voor meer dan gymzaal. En om alvast te oefenen, een bal voor het college als reminder." Hierna kregen alle collegeleden een bal als blijvende herinnering voor de noodzaak voor het realiseren van een volwaardige sporthal. En geen gymzaal!
Het UrkerlandWoensdag 10 oktober 2018 tekenden minister Ollongren samen met de provincies Groningen, Drenthe, Friesland, Overijssel en Gelderland een convenant waarmee het Nedersaksisch een officieel erkende taal wordt.
Door het convenant krijgt de taal meer bescherming en spreken de overheden af dat ze er alles aan gaan doen om het Nedersaksisch te behouden en het gebruik ervan te stimuleren. Het Urkers valt onder de Westfaalse tak van het Nedersaksisch.
De ChristenUnie fractie nam kennis van dit convenant en juicht het waarderen van het Nedersaksisch als officieel erkende taal natuurlijk toe, maar wel met het besef dat het Urkers daar dus ook onder valt. Direct hebben we actie ondernomen om de slapende provincie en Urker college wakker te maken. Gevolg: ook Urk gaat zich aansluiten bij het convenant.
Zie ook de uitleg op onze site.
Omroep Flevoland“Door dit monument zullen ook de namen van de Urker slachtoffers van de Holocaust aan de vergetelheid worden onttrokken”, aldus ChristenUnie-raadslid Meindert Bakker in een toelichting op de motie. “Daarbij draagt het monument bij aan het historisch besef waar oorlogen toe kunnen leiden en vormt het een aansporing voor reflectie en educatie over de Tweede Wereldoorlog. Een derde belangrijk argument is dat Urk zich nauw verbonden voelt met het Joodse volk.”
Wethouder Freek Brouwer heeft de gemeenteraad verzekerd dat Urk 'een substantieel bedrag' voor het monument beschikbaar zal stellen.
De StentorDe Kotter is één van de drukste straten van de Zeewijk. Het is de toegang tot een serie kinderrijke straten en ook (werk-)verkeer naar de Oranjewijk maakt er gebruik van. Tel er de nabijgelegen playgrounds bij op en het mag duidelijk zijn dat verkeersveiligheid in deze straat een belangrijk issue is.
Toch was er in deze drukke straat geen veilige oversteekplaats voor fietsers en voetgangers. Iets waar de buurt al sinds 2016 aandacht voor vroeg en wat zelfs was toegezegd! Maar na twee jaar was er nog niks gebeurd.
Een reeks van bijna-ongelukken was dan ook reden voor de buurt om bij de ChristenUnie aan te kloppen. Na een gesprek met buurtbewoners en een bezoek ter plaatse, was al snel duidelijk dat er iets moest veranderen. Eerst hebben we een video gemaakt die de situatie duidelijk maakte. Daarna hebben we als fractie een motie ingediend in de raad. De motie werd door de raad unaniem aangenomen en het resultaat was dan ook dat de weg werd aangepakt, zie "het Urkerland".
Uiteindelijk was deze aanpak een mooi staaltje "burgerkracht".
Lees meerOnder de titel "Durf!" is op Urk het IJslands preventiemodel succesvol ingevoerd. Dit preventiemodel was een wens van de ChristenUnie (zie verkiezingsprogramma 2018-2022).
Al in 2017 werd de huidige wethouder Freek Brouwer enthousiast toen hij voor het eerst in aanraking kwam met het IJslands preventiemodel. "Toen ik in 2017 een artikel in de Volkskrant las over het IJslands Preventiemodel dacht ik meteen ‘dit is wat voor Urk’", aldus Freek. Via onderzoek, naar verkiezingsprogramma, naar coalitieakkoord en uiteindelijke inbedding in het beleid van de gemeente. We zijn erg blij met dit resultaat en blijven sturen op voortzetting van het beleid van Durf!
Wethouder Freek Brouwer: "Het is ons te doen om een gezonde jeugd, omdat we op Urk heel veel jeugd hebben. 50% is onder de 23 jaar. Dat heeft geen enkele gemeente. Daarom hebben we een belangrijke opdracht. DURF mee te doen, want we kunnen dit niet alleen. ‘It takes a village to raise a child’. Wanneer we met z’n allen gaan voor een gezond en veilig Urk biedt dit geweldige kansen voor de toekomst."
Blog Durf