Begroting 2024
Vandaag mogen we de programmabegroting 2024 vaststellen, na uitvoerige bespreking in de commissies en de beantwoording van technische vragen. Onze fractie is content met deze begroting, omdat zij is opgesteld aan de hand van de in juni 2023 door de raad vastgestelde kadernota, het coalitieakkoord en het collegeuitvoeringsprogramma. Met deze begroting investeren we in onze toekomst, met ruimte voor verscheidenheid en een krachtige overheid.
Als het gaat om investeren in de toekomst, wil ik toch een aantal pareltjes uit deze begroting even oppoetsen. Dat verdienen onze ambtenaren ook, die zoveel tijd en energie steken in het goede zoeken voor Urk.
Allereerst worden we er blij van om te zien hoe DURF via een programmatische aanpak nog steeds doorontwikkeld wordt. Het initiatief van de DURF-academie is zo’n duidelijk voorbeeld van continue doorontwikkeling. Wat is het goed om te ervaren dat DURF steeds meer ingebed wordt in de Urker samenleving en daar haar vruchten afwerpt. We zijn zelfs koplopergemeente in Nederland als het gaat over OKO. Daar zijn we oprecht een beetje “groos” op, ook op onze wethouder en de betrokken ambtenaren.
Dan op het gebied van wonen. We gaan zowel een visie en strategie voor nieuwe en bestaande locaties ontwikkelen alsook voor de volgende stap na de Zeeheldenwijk. Daarbij is aandacht voor goedkopere en kleinere woningen en voor de verschillende doelgroepen. Daarnaast is er ruimschoots aandacht voor leefbaarheid, zoals water, groen en recreatie. We streven naar meer natuurbeleving op Urk. We weten hoe hard het college aan deze uitdagingen werkt en hier is een compliment aan al onze hardwerkende ambtenaren en de betrokken wethouders dan ook op zijn plaats.
Op economisch gebied is Urk ook booming. We zetten forse stappen en investeren in een diverse en sterke economie. Urk moet een belangrijk viscentrum blijven, mede door innovatie en duurzaamheid. De maritieme servicehaven en Port of Urk worden een belangrijke economische spil. We zien investeringen in de diversificatie van de economie en een stevige samenwerking met vmbo-scholen, mbo-instellingen en het regionaal bedrijfsleven voor sterk maritiem techniekonderwijs. Op Urk gebeurt het gewoon en we zijn de wethouder en ambtenaren erkentelijk voor hun niet aflatende inzet.
Ook concrete zaken worden in de begroting benoemd die wij in het verleden al via moties hebben aangekaart: een fietspad langs de Vormtweg is zo’n lang gekoesterde wens. Opnieuw zal gekeken worden hoe dit gerealiseerd zou kunnen worden en hoe de financiering eruit zou kunnen zien. Hou wat de ChristenUnie betreft dan ook onze motie in het oog voor een verhard pad door het bos.
Financieel gezien hebben we een solide begroting, maar we weten ook dat op de langere termijn de onzekerheden groter zijn. Toch hebben wij er het volste vertrouwen in dat dit college i.s.m. een constructieve gemeenteraad ook daarin de juiste weg zal vinden.
Wij hebben nog wel een aantal vragen aan het college die we nog beantwoord zouden willen zien (antwoorden in vet)
- We hopen dat het college vasthoudt aan de begroting in één oogopslag, zoals de ChristenUnie fractie die in het verleden heeft gevraagd. Zo kunnen we helder communiceren naar onze inwoners waar we als gemeente mee bezig zijn. Maar ook dat zo’n begroting in één oogopslag integraal deel gaat uitmaken van de stukken van de gemeenteraad. Graag een reactie hierop van het college. Toegezegd.
- Blz. 25 Beleidsnota Sociaal Domein. In de afgelopen tijd is een deel van de gemeenteraad bevraagd in de evaluatie van het Sociaal Domein. Eerder gaf de wethouder aan dat de nieuwe beleidsnota begin 2024 de kant van de raad opkomt. Kan de wethouder ons bijpraten over de evaluatie en de nieuwe nota? En wordt in de nota ook rekening gehouden met de wens van het rioolwateronderzoek en de motie over echtscheidingsproblematiek? Evaluatie in college is vastgesteld. Beleidsplan is in concept klaar. Rioolwateronderzoek en echtscheidingsproblematiek zit erin.
- Blz. 26 tarieven Sociaal Domein. In de commissie heeft de ChristenUnie al aandacht gevraagd voor de tariefstijgingen in het Sociaal Domein (als gevolg van CAO’s) en het feit dat er een “bezuiniging’ is doorgevoerd van 5 ton om de begroting 2024 sluitend te maken. Redden we het allemaal nog wel? Er is een behoorlijke reserve opgebouwd, daardoor kan er nu bezuinigd worden.
- Blz. 24 Gezondheidszorg. We hebben destijds een presentatie gehad van tal van zorgpartijen (Antonius, huisartsen, Zilveren Kruis). Zij deden een oproep om als gemeente vooral ook mee te blijven denken. Hoe is daar invulling aan gegeven? Onderdeel gezondheidszorg wordt uitgebreid met FTE. Daar kan daar meer inzet aangegeven worden.
- De term ‘bestaanszekerheid’ lijkt in de aanloop naar de komende Tweede Kamerverkiezingen hèt toverwoord te zijn. Het is ook één van de grootste zorgen in de samenleving. Maar als we daarop zoeken in de begroting 2024 tref je dat woord eigenlijk niet aan. Hoe geven wij als gemeente daar eigenlijk vorm aan? Term komt terug in het beleidsplan en zo wordt daar invulling aan gegeven.
Rest ons nog om iedereen die meegewerkt heeft aan deze programmabegroting hartelijk te danken. Wij wensen ons college, de ambtenaren en deze raad heel veel wijsheid en Gods zegen toe bij het uitvoeren van alle plannen en ambities.