Reactie Media aandacht Rapport Riec

RIECzaterdag 27 juli 2019 16:37

Midden in de zomervakantie komen de bevindingen van het rapport RIEC, welke gezorgd hebben voor overtrokken media aandacht. Als ChristenUnie zijn we benieuwd welke harde cijfers erin staan.

Dit rapport komt echter niet uit de lucht vallen: ondermijning is een landelijk probleem (https://www.hpdetijd.nl/2017-09-21/ondermijning-criminelen-macht/) en gaat Urk helaas niet voorbij. Daar moeten we transparant over zijn en serieus mee aan de slag gaan, vooral als de conclusies pijn doen. Criminelen die gebruik maken van diensten van de bovenwereld en zo invloed en druk op onze Urker samenleving kunnen uitoefenen, zorgen voor afname van het gevoel van veiligheid en leefbaarheid. Daar moeten we wat mee als raad en dat zullen we ook doen. Maar laten we nou niet meegaan in het beeld alsof de vishandel een crimineel bolwerk is en Urkers massaal handelen in cocaïne. Laat het echter duidelijk zijn: elke crimineel is er wat ons betreft één teveel en raakt ons als Urker gemeenschap.

Wat ons stoort is de negatieve en sensationele manier waarop dit in de pers is opgepakt. Vele gemeentes in Nederland kennen deze problematiek en zijn daar pro-actief mee bezig. Waarom krijgen dan Lelystad (https://www.lelystad.nl/4/Lelystad/Nieuws-2019/Maart/Plan-van-aanpak-ondermijning-2019-2022.html) en Dronten geen aandacht en Urk bovenmatig? De ons-kent-ons cultuur van Urk kent vele positieve kanten zoals sociale samenhang en onderlinge verbondenheid met elkaar. Hier hebben mensen nog oog voor hun naaste. Nu wordt dat via de media in een negatief daglicht gezet waarbij de Urker cultuur de boosdoener zou zijn. Dat vinden wij kwalijk en onterecht.

« Terug

Reacties op 'Reactie Media aandacht Rapport Riec'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.