Dag van de moedertaal

dag van (1000 x 500 px).png
Meindert Bakker
Door Meindert Bakker op 21 februari 2023 om 14:59

Dag van de moedertaal

het belang van het Urker dialect

21 februari, Dag van je Moerstaol. En dat is het Urkers voor mij, onderdeel van het Nedersaksisch. Gelukkig zien we steeds meer waardering voor dialecten en hun betekenis voor lokale culturen.

Het was 21 februari weer de "Internationale Dag van de Moedertaal". Steeds meer wordt het belang en de betekenis ingezien van je moedertaal. En nee, dat is niet altijd het ABN.
Elk jaar wordt door de UNESCO op 21 februari de 'Internationale Dag van de Moedertaal' (International Mother Language Day) gevierd. Deze dag staat in het teken van de taalkundige en culturele diversiteit en de meertaligheid.

Voor de UNESCO zijn talen het instrument om het culturele erfgoed levend te houden. Door de moedertaal in ere te houden, blijft de taalkundige en culturele traditie bestaan.

Waarom zou je nou eigenlijk de Urker taal moeten stimuleren? Het Nederlands is toch onze standaardtaal? 
Onderzoek heeft uitgewezen dat het behoud van de moedertaal meerdere belangrijke positieve cognitieve effecten heeft op de ontwikkeling van de meertaligheid. Maar ook dat kennis van moedertaal een grote bijdrage levert aan de cognitieve ontwikkeling in bredere zin, en als consequentie leidt tot betere schoolresultaten.

(bron o.a. de Wereldschool)

Labels: , , , ,

Auteurs