Investeren in oenze Toekomst

Toespraak.JPG
Meindert Bakker
Door Meindert Bakker op 16 februari 2022 om 15:01

Investeren in oenze Toekomst

Ik kan me geen jaren herinneren met zoveel onrust als de afgelopen twee jaar. Corona lijkt ons van elkaar te verwijderen. De polarisatie verdeelt ons, is naar binnen gekropen op ons werk, in onze families, onze kerken. Onzekerheid over de toekomst, onze vrijheden, onze gezondheid: ze raken onze onderlinge verhoudingen, soms tot aan de keukentafel toe.

Als je dan, als lokale politicus, tracht om door die mist van polarisatie te navigeren en verbinding te zoeken, zoals we als ChristenUnie fractie de afgelopen jaren hebben geprobeerd, ontkom je toch niet aan het wantrouwen; voor veel mensen ben je immers onderdeel van het probleem? Het zijn op dit moment dus niet echt de omstandigheden waaronder het aantrekkelijk is om de politiek in te gaan.

Maar je kunt óók zeggen – en dat is wat wij ChristenUnie mensen doen – dat het juist nu noodzakelijk is dat we onszelf als christenen terugvinden op een plek van invloed. Op een plek waar we, soms heel groot, soms heel klein, het verschil kunnen maken in het leven van mensen. En waar we tegenwicht kunnen bieden aan wantrouwen. Of het nou Den Haag is of Urk.

Die lijn willen wij als lokale fractie de komende vier jaar voortzetten:

  • Niet polariseren maar verbinden.
  • Niet de ander wantrouwen maar hoop bieden.
  • Niet de ander afbreken maar in de ander investeren.

 De titel van ons verkiezingsprogramma is “Investeren in oenze Toekomst”. En dat is wat u de komende periode van ons mag verwachten. Het past ook goed bij de missie van de ChristenUnie.

Allereerst investeren.
We willen investeren in de huidige en volgende generaties. Investeren in het bouwen van voldoende en betaalbare huizen, waardoor dwars door alle generaties heen voor iedereen een plek op ons dorp te vinden is. Investeren in voorzieningen en mogelijkheden om op ons dorp veilig te kunnen opgroeien, zonder dat schulden, problemen of verslavingen je van je toekomst beroven. Investeren in herstel van vertrouwen in de overheid en in elkaar, over verschillen heen, omdat alleen zo onze samenleving een samenleving blijft.  

In onze slogan staat ook het woordje ‘oenze’. Door juist dit ene woord in het Urkers te zetten, benadrukken we onze identiteit. Daar staan we als ChristenUnie namelijk voor: recht doen aan onze Urker cultuur en erfgoed en die koesteren. Maar ook inzetten op verbreding van kunst en cultuur en investeren in onze creatieve jongeren.

‘Oenze’ geeft ook aan dat wij als ChristenUnie van oudsher niet uitgaan van de mens alleen. We zijn een dorp, een samenleving, waarin we het samen moeten rooien. Waar de gemeenschappen zoals clubs, kerken, scholen, verenigingen ons onderling verbinden. Die onderlinge verbondenheid willen we versterken. Tegelijkertijd willen we ook kwetsbaar zijn: het eerlijke gesprek is nodig daar waar in ‘oenze’ cultuur zaken zijn die we beter kunnen en moeten doen.

Tenslotte over de Toekomst. Symbool van onze campagne is het mooie beeldje “De Toekomst van Urk”. In zijn mooie klederdracht wordt dit jongetje door de wind in zijn eigengemaakte vlieger vooruit geblazen. Dat willen wij ook graag voor Urk; met behoud van onze identiteit in vertrouwen de Toekomst in.

Voor ons als christenen heeft het woordje Toekomst echter nog een diepere laag. Sela zingt het zo mooi:

“U geeft een Toekomst vol van Hoop, dat heeft U aan ons beloofd, niemand anders U alleen, leidt ons door dit leven heen.”

Juist omdat wij zeker mogen zijn van die Toekomst vol van hoop, geeft dat ons de kracht om in het hier en nu aan de slag te gaan. Met het oog op die toekomst is het daarom nu: 

Een tijd om te planten, om te helen. Een tijd om op te bouwen, om te zoeken. Een tijd om te herstellen, om lief te hebben, een tijd voor vrede.

Labels: , , , ,

Auteurs